RİZE / ÇAMLIHEMŞİN - Çamlıhemşin Halk Eğitimi Merkezi

Tarihçe

İlçemiz halk eğitim müdürlüğü 1971 yılında Çamlıhemşin Lisesi yanı eski ilkokul binasında hizmete girmiştir. Daha sonra Çamlıhemşin Belediye binasının altında hizmete devam etmiş şimdi ise Çamlıhemşin Çok Programlı Anadolu Lisesinin üçüncü katında çalışmalarına devam etmektedir. İlk halk eğitimi merkezi müdürümüz Kamil Aksu'dur. Daha sonra Mehmet Ali Parlağı, Ali Tercüman, Eyüp Aydın, Osman Sayın ve Salih GÜLBAY, Süleyman DALGIÇ, Çetin Ali KIRAN ven 28.06.2019 müdür atamalarında Halk eğitim müdürlüğüne Ertan BERBEROĞLU geçmiştir.Dışarıya göç veren bir ilçe olmamızdan dolayı açılan kurslar ve öğrenci sayıları zamanla düşse de müdürlüğümüz çok farklı alanlarda kurslar açmaktadır. Kilim, biçki dikiş, arıcılık, halk oyunları, tulum, ahşap boyama, makrome, objeleme, kökboyama, takı tasarımı, hasır örgü gibi el beceri kurslarının yanında okuma-yazma, öğrenci yetiştirme gibi eğitim alanında da kurslar açılmıştır. Ama en büyük faaliyet alanı Rize bezi kurslarıdır. Bundan 200 yıl önce Dikkaya ve Topluca köylerinde "Diğale" tezgâhlarında dokunan bu bezlerin ana maddesi olan kenevir bitkisi ve ipi köylü tarafından üretilip dokunup kumaş haline getirilirdi. Şimdi ise hazır halde piyasada bulunan bu ipler tezgâhlarda farklı desen ve renk çeşitleriyle dokunup halka sunuluyor. Kültürel mirasın devamlılığını sağlayan bu oluşum birçok ev hanımının da evine ekmek götürmesine yani maaş almasına neden oluyor. Çamlıhemşin'in önemli bir turizm merkezi olma yolunda hızla ilerlemesi nedeniyle; yöreyi tanıtıcı objelerin üretimine başlanmış, turistik ürünler üretilerek piyasaya sürülmüş, aile bütçesine katkı sağlanmıştır. El sanatları kursları sayesinde kendi ihtiyaçları olan ev eşyalarına daha ekonomik ve daha kaliteli olarak sahip olmuşlar, açılan sergilerde fazla ürettikleri malzemeleri satma imkânı bulmuşlardır. Böylelikle yöre ekonomisine katkı sağlanmıştır.

Yayın: 23.10.2023 - Güncelleme: 23.10.2023 14:05 - Görüntülenme: 31